Om Solplassen

Generell informasjon:

Solplassen hundeomplassering er et hvile og omplasseringshjem for hunder.

På Solplassen er det plass til 15 hunder.  Solplassen ligger på en det som en gang var en husmannsplass, det ligger idyllisk til i Ås kommune i Akershus ca en halv times kjøring fra Oslo.

Stedet er bygget omtrent som et vanlig hjem med stor stue og kjøkken. Ulikheten består først og fremst i at det på Solplassen er flere hundesenger og hundekurver med myke tepper i, enn det man finner i de fleste andre hjem.

Hunden er et familiedyr, og vil gjerne være sammen med familien så mye som mulig. Dette skal det tas hensyn til, på Solplassen er livet tilrettelagt slik at hundene skal få bo mest mulig «normalt». Hundene på Solplassen går løse hele tiden, de får turer, ligger i sofaen, ser på tv, tigger på kjøkkenet, og sover i menneskesengen om natten. De får masse menneskelig kontakt og det legges stor vekt på at de bruker sitt naturlige språk og kommunikasjon med de andre hundene. Hundene går løse sammen i en stor flokk både inne og ute, utearealet består av 18 mål inngjerdet tomt der hundene kan løpe fritt og kose seg.

Driften av Solplassen:

Stedet eies og drives av ildsjelen Marianne Øyen.

De som hjelper til på Solplassen kalles Hundekosere, de er en gjeng på omlag 20 mennesker som alle jobber frivillig og ulønnet for Solplassens hunder. Hundene på Solplassen er aldri alene, de har selskap med hundekosere dag og natt. Solplassen tilhører hundene, så vår jobb er å kose, leke, stimulere, tilrettelegge og berike deres hverdag på alle mulige måter.

Solplassen drives på et frivillig basis og det er ingen penger og tjene på dette. Alle pengene går uavkortet til hundene og vårt arbeid for å rette flere hunder. Solplassen drives idealistisk og alt baserer seg på at alle gir gratis av sin fritid og ressurser. Uten denne hjelpen hadde det ikke vært mulig å holde Solplassen i gang. Det koster jo både tid, penger, omsorg og kjærlighet å gi Solplassens hjertebarn en god livskvalitet.

Solplassen hundene er hjertebarna våres, og selv om en Solplassen hund blir omplassert vil den alltid være velkommen tilbake.

Tiny (10)

Historien om Solplassen:

Marianne Øyen arbeidet for Dyrebeskyttelsen og var en av pådriverne da Foreningen for Hundeomplassering ble startet i 2000. Marianne hadde gjennom sitt 11-årige arbeid i FOD (hvorav 1 år i styret) sett at det var nesten alltid de yngre hundene som folk ønsket å overta. De gamle ble sittende igjen uten at noen så i deres retning. Hun bestemte seg for å bruke morsarven sin på det som lå hennes hjerte nærmest; de gamle hundene.

Det var en eldre dame og hennes voksne døtre som eide den gamle, falleferdige husmannsplassen på Vinterbro i Akershus, som i dag er kjent som Solplassen. Damene ønsket at eiendommen skulle brukes til å hjelpe dyr i nød. Dyrebeskyttelsen takket nei til å kjøpe stedet, og da dristet Marianne seg til å spørre om å få kjøpe det med tanke på sitt prosjekt. Det ville bli en kjempejobb å sette husmannsplassen i beboelig stand, men det var så mange muligheter knyttet til stedet. Beliggenheten var fantastisk, det ligger idyllisk til i skogkanten omkranset av store åpne jorder. Heldigvis var dette formålet i tråd med de intensjonene eierne hadde med stedet.

Så startet arbeidet med å sette stedet i stand og for å få rivnings- oppstarts- og byggetillatelse og andre nødvendige godkjenninger på plass. Blant annet måtte stedet godkjennes etter forskriften om hundepensjonat. Marianne ville skape et hjem der hundene kunne leve fritt, og ikke et sted som bar preg av å være en oppbevaringsplass i form av bur og trange innhegninger.

soolpl-jpg
Ozzy, Snehvit, Bambo og Thor nyter livet på Solplassen

I dag har Solplassen blitt hundenes eget paradis!

Den tidligere husmannsplassen er i dag fylt med gamle hunder og noen yngre som nyter livet.

Solplassen drives i dag som en veldedig organisasjon, vi får ingen offentlig støtte. Driften baserer seg på våre lønnsinntekter, omplasseringsgebyr samt gaver vi får av Solplassens venner. Ved siden av Marianne Øyen som bor på stedet, er driften helt avhengig av frivillige «hundekosere» som går vakter og stiller opp som fosterhjem i en overgangsfase.

På Solplassen er det godt å være hund, livet nytes i sofaene, i hundekurvene, i sengen, på gåturer, eller med løp og lek ute på de store inngjerdede jordene. Eller rett og slett ligger de langflate på terrassen på varme soldager og kose seg. Vi har også dyktige veterinærer som regelmessig følger opp ”hjertebarna våre”.

soolpladn-jpg
Solplassen er der for hundene alle årstider. Hundenes lille paradis